Stikstofrechten

Stikstofrechten

Beëindigt u uw agrarisch bedrijf en wilt u uw stikstofrechten verhandelen? Of heeft u als bedrijf of ontwikkelaar behoefte aan stikstofrechten voor uw bouwproject?

Voor bedrijfsontwikkeling, voor het uitbreiden of verbouwen van een bedrijf geldt als voorwaarde voor een bouwvergunning dat dit niet mag leiden tot een toename van de totale stikstofdepositie op een Natura 2000-gebied. Dat betekent dat u als projectontwikkelaar de extra stikstofdepositie die uw bouwproject veroorzaakt zult moeten compenseren. Dat zou kunnen door het aankopen van stikstofrechten (of ammoniakrechten) van veehouders die hun bedrijf (deels) staken. Of door stikstofrechten voor de duur van een periode, bijvoorbeeld voor de uitvoering van een project of voor een evenement, te huren of te leasen.

Ammoniakrechten verkopen
In de milieuvergunning van elke veehouderijbedrijf staat nauwkeurig omschreven over hoeveel ammoniakrechten de veehouder beschikt. Veehouders die deze rechten niet benutten, bijvoorbeeld omdat ze hun bedrijf (deels) staken, mogen die stikstof rechten verkopen. Dat kan onder voorwaarden aan een collega-veehouder zijn of aan een partij buiten de landbouw. Dit laatste is het zogenoemde extern salderen.

Stikstofdepositierechten kopen
Extern salderen houdt in dat partijen buiten de agrarische sector zoals projectontwikkelaars, bouwbedrijven of ondernemingen die willen uitbreiden ammoniakrechten kunnen kopen. Met deze stikstofrechten kunnen zij de extra stikstofdepositie als gevolg van hun geplande activiteit op een Natura 2000-gebied compenseren.

Bij de aan- en verkoop van stikstofrechten komt heel wat kijken voor zowel de verkoper als koper. Quotamel Productierechten B.V. heeft jarenlange ervaring in de bemiddeling van productierechten, en beschikt over een groot landelijk netwerk. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden van extern salderen. Dat geldt voor u als veehouder wanneer u wilt verkopen en voor u als ondernemer wanneer u extra stikstofdepositieruimte nodig heeft. Wat is er nodig en wat zijn de mogelijkheden voor uw project? Wij brengen vraag en aanbod bij elkaar.

Hieronder vind u een greep van het beschikbare aanbod en de actuele vraag.

Wilt u meer informatie of advies voor de aan- verkoop of huur- verhuur van stikstofrechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bel Pieter Schuit 06-48955137 of mail ons op schuit@quotamel.nl

CategorieTransactieProvincieAantalVraagprijs
KooprechtenAangebodenNoord-Holland400 Kg NH3€ 35,- Per kg NH3
KooprechtenGevraagdNoord-Holland500 Kg NH3Prijs op aanvraag
KooprechtenAangebodenZuid-Holland592 Kg NH3Prijs op aanvraag
LeaserechtenGevraagdNoord-Holland1000 Kg NH3Prijs op aanvraag
KooprechtenAangebodenOverijssel400 Kg NH3Prijs op aanvraag